Hipolito, evangelist in Venezuela

Hipolito Cordero is dominee in de IRV-kerk (Iglesia Reformada Venezuela) in Quibor en Maracaibo. Hipolito is opgegroeid in een katholiek gezin. Toen hij ongeveer 15 jaar was vertrok hij naar de stad om te gaan werken. Hij kocht daar een bijbel en ging lezen. Door in de bijbel te lezen werden zijn ogen geopend. “Ik zag wat God allemaal voor mij deed, Hij is machtig!” Hipolito voelde zich geroepen om te vertellen wat God allemaal doet. Zo bezocht hij ziekenhuizen, vertelde hij wie God is en las hij de bijbel met de zieken. Jaren later in 1984 richtte hij samen met twee andere dominees een reformatorische kerk op in Carora. 

“We leven in Venezuela onder slechte omstandigheden. Er is weinig eten en alles is te duur om te kopen. Er zijn mensen die producten uit de supermarkt doorverkopen voor een nog hogere prijs. Dit is een nadeel voor de arme mensen, die kunnen zo niks meer kopen. De kerk steunt de arme mensen. De kerk kookt grote maaltijden en mensen kunnen met bakjes langskomen om een maaltijd op te halen voor hun gezin. Soms heb ik geld nodig om met de bus naar mijn werk te gaan, dan helpt de kerk, een broeder of zuster door geld te geven zodat ik naar mijn werk kan. Het is belangrijk dat je onder deze omstandigheden aan je naaste blijft denken en niet alleen aan jezelf. Het is makkelijk om God aan te kijken voor hulp, maar het is moeilijker om namens God andere mensen te helpen.”

Samen kerk zijn

Op dit moment heeft de kerk van Hipolito ongeveer 50 leden. De diensten zijn vaak bij mensen thuis. “Ik wil zelf niet naar een ander land verhuizen, ik voel mij geroepen om hier in Venezuela te helpen. Soms gebeurt het dat een dominee besluit om te emigreren, omdat de omstandigheden hier zo slecht zijn. De kerk heeft vervolgens geen dominee meer. Deze mensen komen dan bij ons in de kerk. Daardoor groeit onze kerk snel.

We hebben al het geld hard nodig om eten te kunnen kopen en medicijnen. Vooral medicijnen zijn belangrijk, dit is in Venezuela haast niet te verkrijgen door de slechte omstandigheden. Als kerk hebben we geld nodig om andere mensen te helpen. Op dit moment hebben wij een terrein gekocht waar we een kerk willen gaan bouwen. Hiervoor zijn wij ook geld voor aan het inzamelen.”

Er staat een stuk in de bijbel dat Hipolito kracht geeft om andere mensen over God te vertellen en te helpen: “God heeft de macht u te overstelpen met al zijn gaven, zodat u altijd en in alle opzichten voldoende voor uzelf hebt en ook nog ruimschoots kunt bijdragen aan allerlei goed werk. Zo staat er geschreven: ‘Gul deelt hij uit aan de armen, zijn rechtvaardigheid houdt stand, voor altijd.’ God die zaad geeft om te zaaien en brood om te eten, zal ook u zaad geven en het laten ontkiemen, zodat u vrijgevigheid een rijke oogst opbrengt. U bent in ieder opzicht rijk geworden om in alles vrijgevig te kunnen zijn, en uw vrijgevigheid leidt door onze bemiddeling tot dankzegging aan God. Uw bijdrage aan de collecte heft immers niet alleen het gebrek van de heiligen in Jeruzalem op, maar leidt er bovendien toe dat ze God uitbundig danken.” (2 Korintiërs 9:8-12)

Sponsor een deelnemer
Maak met jouw sponsorbijdrage voor Missie VONK het werk van Hipolito en tientallen van zijn collega's wereldwijd mogelijk. Doe je mee? Sponsor één van de deelnemers. Alvast bedankt!